Auditori de Girona
Festival Nits de Clàssica
GIRONA 2018 · 30 juny / 29 de juliol

© 2018 Karine Laval, "Heterotopia 65"

Presentació

"Fa uns quants anys vaig estar a Catalunya i recordo que vaig veure una anella gegant de joves que es donaven la mà; ballaven sardanes en una plaça, acompanyats per una mena de banda anomenada cobla. Sóc un bon músic i podia seguir la música, però els passos eren de tal complexitat que no vaig aconseguir aprendre'ls.

Aquella gent no tenia ni idea de la dificultat d'aquella dansa; simplement, la ballaven de forma natural.  

Per cert, heu sentit a parlar d'una ciutat al nord de Catalunya anomenada Girona? És una sorprenent part d'aquell país, d'on venen genis tan importants com Picasso, Casals, Miró i Dalí.

He anat dues vegades a Girona. La primera, per veure i escoltar les sardanes que us explicava. La segona va ser per visitar les excavacions de la primitiva comunitat jueva durant el segle XII: una sinagoga, un cementiri, un micvé, un observatori astronòmic... La llum d'aquesta comunitat era el rabéi Moshe ben Nahman, també conegut com a Nahmànides. Girona va ser el primer centre d'estudis cabalístics d'Espanya.

Girona també té una catedral fabulosa decorada i embellida pels jueus, que eren bons treballant l'or. Hi ha un tron d'or darrere l'altar considerat sagrat –ningú no hi podia seure– amb la creença que, no Crist, sinó Carlemany, tornaria per seure i ser el cap del Sagrat Imperi Romà.

Girona és un lloc únic que tothom hauria de conèixer".

Leonard Bernstein (1918-1990)

Compositor, pianista i director d'orquestra

Extracte de Dinner with Lenny de Jonathan Cott, Oxford University Press, 2013  (pàgs. 134 i 135)

© 2019 Fundació Auditori-Palau de Congressos | Pg. de la Devesa, 35, 17001 GIRONA | Tel. +34 872 080 709